Biografie

Ik werd in Rotterdam geboren en had al vroeg belangstelling voor muziek en luisterde naar de grote operasterren als Maria Callas en Joan Sutherland. Al snel kon ik als achtjarige de aria’s meezingen. Een operatoekomst lag in het verschiet. In de operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voelde ik me als een vis in het water. Daarnaast volgde ik methodieklessen bij Herman Woltman, die in mij een geboren pedagoge zag. Na mijn afstuderen volgde ik een aantal internationale masterclasses en zong bij de Nederlandse Opera.

Toen mijn echtgenoot Maarten Kroese in 1983 werd aangesteld als contrabassist in Het Brabants Orkest, nu philharmonie zuidnederland, verhuisde ik naar Vught, waar ik direct een zanglespraktijk startte. Het lesgeven beviel me beter dan eenzaam in de spotlight staan. Inmiddels geef ik ruim 40 jaar les. Nog steeds ben ik hierop niet uitgekeken, omdat iedere leering anders is. Halverwege de 90-er jaren startte ik met het geven van openbare zangworkshops met publiek, in mijn eigen huis, op locatie, ook in het buitenland. Op aanvraag geef ik zangworkshops voor groepen en koren.

Volgens velen heb ik me ontwikkeld tot een veelzijdig zangpedagoge. Mijn interesse betreft niet alleen de stem, maar ook de onderliggende psyche van mijn pupil. Stemproblemen en mentale blokkades benader ik op therapeutische wijze, met opmerkelijk goede resultaten. Stemcoaching vervlochten met stemtherapie.

Ik bied verder objectieve stemtests aan, waarmee ik aanstaande zangers of zangers die zijn vastgelopen een overzicht bied van alle aspecten die met zingen te maken hebben. Ze worden op verzoek door mij schriftelijk vastgelegd in een stemrapport.