Persoonlijkheid

Ik zal het niet ontkennen. Voor een goede zanger is een markante persoonlijkheid onontbeerlijk. Het publiek komt niet alleen voor een stem, maar voor de hele mens. Kijk maar naar beroemde zangers als Luciano Pavarotti, Maria Callas, Edith Piaf of Frank Sinatra. Allemaal hadden ze iets speciaals in hun stem. Je herkent ze direct. Dat is niet louter een kwestie van goed zingen, maar komt voort uit de behoefte om het publiek te overtuigen. De stem wordt gevormd door de persoonlijkheid.

Niet al die eigenschappen van die persoonlijkheden ervaren wij als puur positief. Eigenwaarde, zelfliefde, ijdelheid, exhibitionisme, extraversie, narcisme, erotische uitstraling. Toch heb je ze altijd een beetje nodig als professioneel zanger. Als je niet van jezelf houdt, zal het publiek dat ook niet doen. Pak de spiegel maar en lach tegen jezelf. Je bent heus aardig!

Zelfs als je niet de behoefte hebt om in het Concertgebouw te zingen, kan tikje extraverte overtuigingskracht geen kwaad. Het helpt je in andere situaties ook. Mensen willen graag weten wat je bedoelt. Dus spreekt die songtekst nou eens uit lekker overdreven uit, alsof voor een duizendkoppige menigte staat. Laat je ziel spreken in je zangstem. Hij wordt er zeker mooier op