Presentatie

Een grote persoonlijkheid is meestal aangeboren, maar gelukkig kun je presenteren leren. Als zanger moet je alles tegelijkertijd controleren: je adem, je dictie, je stem, je houding, je gebaren, je ooguitdrukking. Het is meestal een lang proces voor je zover bent. Ieder onderdeel kost veel oefening. Iedere zanger herkent het moment dat hij het liefst met alles wil stoppen.

Sommige zangers lijken veel van bovenstaande elementen van nature meegekregen te hebben. Een perfecte stem en uitstraling. Toch komt er voor die natuurstemmen bijna altijd een moment dat het een keer misgaat. De adem laat het van de zenuwen afweten, de stem raakt plotseling hees. Daarom is een goede zangpedagoog zo belangrijk. Om bewust met alles om te gaan.

Zelfs geroutineerde beroepszangers hebben vaak nog een stemcoach nodig. Als een soort ‘stemspiegel’, die een objectief oordeel kan geven. Als zanger hoor je je stem immers anders dan het publiek, je presentatie komt anders over dan wanneer je in de spiegel oefent  Dan is het belangrijk dat iemand kan je vertellen waar het aan schort.