Talent

Sommige mensen worden geboren met een schitterende stem of een uitzonderlijk talent voor zingen. Jaloersmakend, natuurlijk. Toch ken ik best veel bekende zangers die niet van nature waren begiftigd met een bijzondere stemgeluid en toch carrière hebben gemaakt. Een zangstem kun je met voldoende doorzettingsvermogen, motivatie en hard werken namelijk geleidelijk opbouwen. Er zijn zelfs zangers die toon voor toon moeten veroveren, maar is dat erg? Als je je stem eenmaal bewust hebt opgebouwd, is er ook weinig kans dat je terugvalt. Natuurlijk moet je wel over een gezonde stem en een flinke portie muzikaliteit beschikken.

Je stemgeluid wordt gevormd in je hoofd. Goede zangers hebben vooraf een bepaalde klankvoorstelling, die ze om kunnen zetten in een stemgeluid met specifieke kenmerken. Een stem die alleen ‘mooi’ is, verveelt trouwens snel. Je moet een breed scala aan klanken in huis hebben om interessant te blijven. Met gerichte dictie, uitspraak en vocaalkleuring kun je ook met een neutrale basisstem een karakteristiek en persoonlijk stemgeluid vormen. Een bekende Nederlandse zangeres zei eens in een interview: “Mijn publiek denkt alleen mijn stem te horen, maar het is mijn geest, mijn ziel die de stem zo mooi maakt.”

Ik moet eerlijk zijn. In mijn lespraktijk krijg ik regelmatig leerlingen binnen, waarbij de moed me in de schoenen zakt.  Slechte ademvoering, spraakgebrek, in zichzelf gekeerd, hees, neerslachtig, geen zelfvertrouwen, ongeconcentreerd, onmuzikaal. Als het mij lukt om het vertrouwen van die mensen te winnen, waardoor ze mijn aanwijzingen serieus willen opvolgen, gebeurt er regelmatig een klein wonder. Vanuit hun diepste innerlijk klinkt dan een stem die soms nooit eerder gehoord is, de verpersoonlijking van hun ziel. Niet altijd een stem voor het concertpodium, wel een stem waar ik als zangpedagoge naar zoek.